Visie Centrum Tegelen

Tegelen Centrum heeft veel meer in zich dan dat je op het eerste gezicht denkt. In opdracht van BIZ Tegelen heeft RuimteVerhaal samen met het bureau StadsKracht een magazine gemaakt gericht op de enorme potentie van Tegelen en hoe dit gebruikt kan worden bij de herinrichting van de openbare ruimte in het centrum. 

De klei en Tegelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de inrichting van de openbare ruimte kan dit stukje ‘DNA’ sterker beleefbaar worden gemaakt in het centrum. Dat begint natuurlijk door te werken met producten die gemaakt zijn van klei. Daarom is in dit plan gekozen voor een basis van gele en rode klinkers. Deze twee kleuren verwijzen naar de unieke samenstelling van de Tegelse klei. In de lokale kunst en architectuur is dit eveneens een veel gebruikte combinatie van kleuren.

”In het plan zijn ook een ‘smalspoortje’ en verschillende ‘kiepkarretjes’ opgenomen, als verwijzen naar de grofkeramische industrie”.

In het plan zijn ook een ‘smalspoortje’ en verschillende ‘kiepkarretjes’ opgenomen, als verwijzen naar de grofkeramische industrie. Het ‘smalspoortje’ verbindt de belangrijkste delen van het centrum. Bezoekers kunnen hiermee op het juiste spoor worden gezet. Op het ‘smalspoortje’ worden enkele zit- en speelelementen geplaatst in de vorm van een kiepkarretje. De ‘kiepkarretjes’ zijn bij uitstek geschikt om ‘s avonds aan te lichten, om zo een unieke beleving te creëren in het centrum.

De openbare ruimte wordt in dit plan benut om het verhaal te vertellen van de kleiproductie. Dit begint bij het afgraven en transporten van de klei en eindigt bij het tentoonstellen van de klei op het Wilheminaplein (zie de impressie hieronder). Dit is ook bij uitstek dé plek voor het lokale Keramiekcentrum Tiendschuur.

Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met lokale stakeholders zoals ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente. Het draagvlak is groot, getuige de talrijke ambassadeurs die opstaan met als doel om de adviezen tot realisatie te brengen.

Benieuwd naar het magazine? Neem contact met ons op!