Herinrichting Brugge-Vijhestraat Harderwijk

De Brugge-Vijhestraat is een belangrijke verbinding tussen de Markt en Boulevard in Harderwijk. RuimteVerhaal is gevraagd om samen met bewoners, ondernemers en pandeigenaren een ontwerp te maken voor het herinrichten van deze straten. De lokale krant Het Kontakt Harderwijk maakte een nieuwsitem over het proces.


Nog vóór deze zomer wil de gemeente een ontwerp klaar hebben voor de herinrichting van zowel de Bruggestraat als de Vijhestraat, ‘waar heel veel mensen blij van worden’. Winkelstraten, waaronder de Donkerstraat, die kampen met leegstand, wordt nieuw leven ingeblazen door winkeliers te lokken. – door Harry Schipper

Voor dit laatste presenteert het nieuwe Bureau Binnenstad volgende maand een zogeheten ‘bidbook’. Hiermee kunnen vastgoedeigenaren en bedrijfsmakelaars op pad om potentiële winkelierskandidaten met allerlei leuke informatie, sterke argumenten en een opsomming van voordelen over de streep te trekken om zich in de Harderwijkse binnenstad te vestigen. Of in het Waterfront, want in het laatst vol te bouwen deel komen ook winkeltjes en ambachtelijke bedrijfjes. Het bidbook geeft ook per deelgebied een beschrijving van de kwaliteiten en hoe die versterkt kunnen worden.

“We hopen straks een plan klaar te hebben, waar heel veel mensen blij van worden”, aldus Terhorst

Geen porem
Bij het maken van plannen voor Bruggestraat en Vijhestraat belooft de gemeente zoveel mogelijk ook aan- en omwonenden en andere belanghebbenden te betrekken. Op herinrichting wordt al jaren aangedrongen door de gemeenteraad, die hiervoor eind vorig jaar al geld beschikbaar stelde. Vooral D66-voorman Martijn Pijnenburg, zelf ook bewoner van de Bruggestraat, vindt de straten zoals ze er nu uitzien ‘geen porem’. Juist ook omdat de Bruggestraat de belangrijkste verbinding vormt tussen Markt en de vernieuwde Boulevard en er in het toeristenseizoen vele duizenden bezoekers door deze straatjes lopen.

Rommeltje
De gemeente heeft voor de herinrichting projectleider Pimm Terhorst (RuimteVerhaal) aangesteld. Hij kondigde aan persoonlijk met de bewoners, ondernemers, pandeigenaren en andere belanghebbenden in gesprek te gaan. Ook heeft hij onder hen al een enquête gehouden om wensen in kaart te brengen. Terhorst wil onder andere weten wat ze vinden van het autoverkeer in de straten en wat voor sfeer ze straks moeten hebben. “Het is nu een beetje een rommeltje”, vindt hij. Om erachter te komen wat het doel is van de automobilisten, houdt de gemeente ook nog een kentekenonderzoek. De uitkomsten presenteert de gemeente tijdens een participatiebijeenkomst voor belanghebbenden. Dan komen ook de eerste ideeën voor de herinrichting ter sprake. ,,We hopen straks een plan klaar te hebben, waar heel veel mensen blij van worden”, aldus Terhorst.

Eindbalans
De herinrichting en het bidbook zijn enkele punten uit het actieplan ‘Visie op een andere binnenstad’. Vorige week werd de eindbalans hiervan besproken tijdens een commissievergadering. Daaruit bleek dat veel actiepunten al zijn afgerond. Denk aan invoering van de koopzondagen, ruimere openingstijden voor winkels en horeca, verbeterde bewegwijzering, een bezoekersvriendelijker parkeerregime en invoering van kenteken- en belparkeren. De punten die blijvend om aandacht vragen pakt Bureau Binnenstad op, of neemt de gemeente op in de vernieuwde detailhandelvisie.