Glazen Stadsmuur

Harderwijk is trots op haar verleden als vestingstad. De contouren van de oude stad zijn op dit moment echter niet meer overal zichtbaar. Met name aan de zuidkant is de stadsmuur zeer gefragmenteerd aanwezig. De loop van de middeleeuwse stadsmuur zal beleefbaar worden gemaakt met behulp van de Japanse kintsugi methodiek. Deze ‘reparatiemethode’ viert de historie van een object door zijn imperfecties te benadrukken.

Waar de contouren van de stadsmuur nu niet meer zichtbaar zijn zullen deze gesuggereerd worden met glazen baksteen. Zo blijft baksteen het belangrijkste ingrediënt c.q. bouwmateriaal, maar wordt hier een eigentijdse twist aan gegeven. De moderne baksteen matcht goed met de oude muren, waardoor de huidige ‘imperfecties’ straks juist zorgen voor een enorme kwaliteitsimpuls.

De oorspronkelijke stadsmuur kan op enkele locaties volledig worden geïmiteerd, tot de gelaagdheid van de stenen en de details aan toe. Op andere locaties – waar het bijvoorbeeld niet wenselijk is om de stadsmuur weer volledig op te bouwen – kan de glazen baksteen worden gebruikt om de loop zichtbaar te maken in de bestrating. De glazen stadsmuur verandert daarmee steeds van vorm.

Door de glazen baksteen ’s avonds te verlichten ontstaat een poëtische uitstraling. Het licht kan bijvoorbeeld reageren op mensen die voorbij komen. Dit zorgt voor een interactieve setting waarmee de stadsmuur kan uitgroeien tot een echte atractie. Een goede reden om langer in de binnenstad van Harderwijk te verblijven en pas na het diner richting huis te gaan!

De gemeenteraad van Harderwijk heeft op 18 juli 2019 besloten om geld beschikbaar te stellen en te starten met een pilot.