Harderwijk is trots op haar verleden als vestingstad. De contouren van de oude stad zijn echter niet meer overal zichtbaar. In opdracht van de Gemeente Harderwijk heeft RuimteVerhaal een memorabel concept bedacht om de loop van de middeleeuwse stadsmuur weer beleefbaar te maken. Het concept ‘Glazen Stadsmuur’.
Waar de contouren van de stadsmuur nu niet meer zichtbaar zijn worden deze gesuggereerd met glazen ‘bakstenen’. Zo blijft baksteen het belangrijkste ingrediënt c.q. bouwmateriaal, maar wordt hier een eigentijdse twist aangegeven. De glazen stenen matchen goed met de oude muren, waardoor de huidige ‘imperfecties’ straks juist zorgen voor een enorme kwaliteitsimpuls.
Deze ‘reparatiemethode’ viert de historie van een object door zijn imperfecties te benadrukken.
De oorspronkelijke stadsmuur zal op enkele locaties volledig weer worden opgebouwd. Op andere locaties – waar het bijvoorbeeld niet wenselijk is om de stadsmuur weer volledig op te bouwen – wordt de loop zichtbaar gemaakt in de bestrating. De (glazen) stadsmuur verandert daarmee steeds van vorm en karakter.
Door de glazen baksteen ’s avonds te verlichten ontstaat een poëtische uitstraling. Dit zorgt voor een unieke uitstraling waarmee de stadsmuur kan uitgroeien tot een echte atractie. Een goede reden om langer in de binnenstad van Harderwijk te verblijven en pas na het diner richting huis te gaan!
De gemeenteraad van Harderwijk heeft op 18 juli 2019 besloten om geld beschikbaar te stellen en te starten met een eerste pilot. RuimteVerhaal werkt momenteel aan een verdere uitwerking van dit concept.